Uitbreiding behandeltijd en start nieuwe indicaties

Uitbreiding behandeltijd en start nieuwe indicaties

17 september 2018

Sinds half augustus is het tweede bestralingstoestel in gebruik in het protonentherapiecentrum en kunnen meer patiënten behandeld worden.

Op dit moment worden patiënten met een standaardindicatie voor protonentherapie (schedelbasistumoren, chordomen/chondrosarcomen en tumoren bij kinderen) behandeld. Daarnaast worden de model-based indicaties waarvoor een landelijk indicatieprotocol beschikbaar is behandeld, nl. hoofd-hals. Voor de model-based indicaties worden planningsvergelijkingen uitgevoerd. Alleen als wordt voldaan aan de criteria van het Landelijk Indicatie Protocol Protonen, kan voor protonen worden gekozen. Door de uitbreiding van de behandeltijd kunnen we nu ook alle patiënten met hoofd-hals tumoren, met een verwacht voordeel van protonentherapie, behandelen.  

Naar verwachting zal begin 2019 een Landelijk Indicatie Protocol Protonen voor patiënten met een laaggradige glioom, mammacarcinoom en volwassenen, waarbij de craniospinale as het doelgebied is, beschikbaar zijn. Vanaf dat moment kunnen ook deze patiënten worden behandeld, mits ze voldoen aan de criteria. De interne logistiek en behandelprotocollen voor patiënten met een laaggradig glioom zijn al gereed. Op dit moment wordt er gewerkt aan de voorbereidingen voor de patiënten met een mammacarcinoom en patiënten waarbij de craniospinale as het doelgebied is.

Maken van een planningsvergelijking Maken van een planningsvergelijking