Centraal Zenuw Stelsel

Centraal Zenuw Stelsel

Hersenen (Gliomen en hypofysetumoren) | Ruggenmerg | Schedelbasis

Het Behandelteam Centraal Zenuw Stelsel van onze afdeling radiotherapie is gespecialiseerd in het behandelen van neuro-oncologische tumoren en schedelbasistumoren. Hiervoor beschikken wij over geavanceerde radiotherapie technieken, waaronder protonentherapie. We hebben zeer uitgebreide ervaring met de behandeling van zowel goedaardige als kwaadaardige aandoeningen van de hersenen en de wervelkolom.

Onze multi-disciplinaire aanpak

We bespreken alle patiënten wekelijks in diverse multidisciplinaire overleggen: neuro-oncologie, schedelbasis en hypofyse. Bij deze overleggen zijn naast de radiotherapie de volgende specialismen vertegenwoordigd: neurologie, neurochirurgie, medische-oncologie, endocrinologie (hypofyse), KNO (schedelbasis), pathologie en radiologie. De teams bespreken per patiënt wat de beste behandelopties zijn en of een behandeling binnen een studie mogelijk is. 

We beschikken over geavanceerde bestralingstechnieken zoals IMRT, VMAT, stereotaxie (met het Novalis systeem) en protonentherapie. Voor het exact bepalen van de locatie en vorm van de tumor, en van omliggend gezond weefsel, maken we een CT-scan en MRI-scan. Bij sommige patiënten maken we ook nog een PET-scan.

Hier vindt u meer informatie over onze behandeltechnieken.

Protonentherapie

Sinds januari 2018 bieden wij protonentherapie aan. Patiënten met bepaalde schedelbasistumoren, zoals chordoma en chondrosarcoma, behoren tot de zogenaamde ‘standaard-indicaties’ en komen hiervoor in aanmerking.

Voor overige patiënten geldt dat protonentherapie in overweging wordt genomen indien een behandeling met fotonen radiotherapie kan leiden tot een verhoogde kans op schade aan gezond weefsel. Om te bepalen of u voordeel van protonentherapie kunt hebben, maken we voorafgaand aan uw bestralingsbehandeling twee bestralingsplannen: één met fotonen en één met protonen. Van beide behandelplannen berekenen we de kans dat er bijwerkingen zullen optreden. Op basis van deze resultaten en van landelijke indicatieprotocollen besluiten we welke bestralingsbehandeling voor u het meest geschikt is.

Dr. H.P. Bijl

Specialisatie:
Hoofd-hals tumoren
Schedelbasistumoren

Dr. M.A.A.M. Heesters

Specialisatie:
AVM
Hersentumoren
Tumoren in kinderen
Tumoren van het ruggenmerg
Trigeminusneuralgie

Dr. M.C.A. Kramer

Specialisatie:
Hersentumoren
Schedelbasistumoren
Tumoren van het ruggenmerg (volwassen)


 

Drs H.L van der Weide

Specialisatie:
Hersentumoren
Hypofyse tumoren
Trigeminusneuralgie
Tumoren in kinderen
Tumoren van het ruggenmerg

Er zijn op dit moment geen lopende klinische studies.