Wat is wel of niet aan te raden?

Wat is wel of niet aan te raden?

Zijn er voedingsadviezen?

Goede voeding speelt een belangrijke rol tijdens uw behandeling. Het zorgt voor een zo goed mogelijke conditie van uw lichaam en draagt bij aan het herstel van de gezonde cellen die door de bestraling zijn beschadigd. Het is daarom belangrijk voeding te gebruiken die voldoende energie en voedingsstoffen bevat. Daarnaast is het belangrijk om voldoende te drinken.

Bestraling vernietigt kankercellen. Dit zorgt voor afvalstoffen. Er is vocht nodig om die afvalstoffen via de nieren af te voeren. Daarom is het goed 1,5 tot 2 liter vocht per dag te gebruiken. Dit betekent minimaal 10 glazen of 13 kopjes vocht per dag. Houd de kleur van uw urine in de gaten: hoe lichter, hoe beter.

 

Lees meer

Is het goed om extra vitamines of mineralen te slikken tijdens de bestralingsperiode?

Dit kunt u het beste overleggen met de behandelend radiotherapeut-oncoloog.

Moet ik rust houden tijdens de bestralingsperiode?

De enige algemene bijwerking van bestraling is vermoeidheid. Het herstel van gezond weefsel dat is bestraald en het opruimen van dode kankercellen kost het lichaam veel extra energie. Daarom hebben veel patiënten tijdens en na de bestraling last van vermoeidheid.

Ook kunnen eventuele andere behandelingen zoals chemotherapie of een operatie een rol spelen.

Wij adviseren u dan ook tijdens de bestraling meer te rusten dan u gewend bent te doen. Het dagelijks heen en weer reizen naar de bestralingsafdeling kan al vermoeiend genoeg zijn.

Kan ik werken of sporten in de periode dat ik bestraald wordt?

Het is moeilijk om van te voren aan te geven of u in de behandelingsperiode kan werken/sporten of niet: de ene persoon gaat gewoon naar zijn werk en/of sport, de ander voelt zich daar niet toe in staat.  Het hangt af van het soort werk dat u doet, uw algehele conditie en hoe uw lichaam reageert. U lichaam geeft zelf goed aan of het rust nodig heeft, luister daar naar.

Kan ik autorijden na elke bestraling?

Zolang u zich fit genoeg voelt is er geen enkel bezwaar tegen autorijden. Uiteraard is het niet toegestaan aan het verkeer deel te nemen als u gebruik maakt van medicatie die de rijvaardigheid beïnvloeden, bijvoorbeeld bepaalde pijnmedicatie. Indien u op uw hoofd (hersenen) bestraald wordt, is het verstandig uw radiotherapeut-oncoloog te raadplegen of u mag autorijden. 

Mag ik in de zon tijdens de bestralingsperiode?

Stel tijdens de bestralingsperiode het deel van de huid dat wordt bestraald niet bloot aan direct zonlicht of aan ultraviolette straling van een zonnebank. Na de behandeling en herstel van de huid mag u weer in de zon, maar vermijd ook na herstel langdurige blootstelling van de bestraalde huid aan zonlicht. Gebruik een zonnebrandcrème met een hoge beschermingsfactor. Voorzichtig zijn met een zonnebankkuur blijft gewenst. In dat geval de bestraalde huid goed beschermen.

Krijgt (of heeft) u tijdens de bestralingsperiode ook chemotherapie (gehad) dan gelden er aanvullende maatregelen die u ontvangt via de verpleegkundige van de betreffende afdeling .

Mag ik zwemmen of naar de sauna tijdens de bestraling?

Tijdens de bestralingsperiode is het belangrijk om uw huid droog en stevig te houden. Door zwemmen of een saunabezoek wordt uw huid weker waardoor deze sneller kapot kan gaan. Bovendien is de kans groot dat de lijnen op uw huid vervagen. Wij raden u daarom af om tijdens de behandeling te zwemmen en/of naar de sauna te gaan.

Mag ik bodylotion of crèmes gebruiken tijdens de bestraling?

Gebruik geen bodylotion of crème op de plaatsen waar u bestraald wordt omdat in veel verzorgingsproducten stoffen zitten die een reactie kunnen veroorzaken in combinatie met bestraling. Wilt u toch graag iets gebruiken dan kunt u overleggen met uw behandelend arts of medewerker Patiëntenservice.

Mocht u een huidreactie krijgen door de bestraling dan kunt u contact opnemen met de medewerker Patiëntenservice. Zij kunnen u adviseren en een crème geven om de bestraalde huid te verzorgen.