Uitbreiding van Familiehuizen

Uitbreiding van Familiehuizen

23 april 2019

Op loopafstand van het UMCG staat het ‘Familie de Boer huis’, een monumentaal pand waarin twee appartementen zijn gerealiseerd. Deze appartementen zijn speciaal beschikbaar gesteld voor kinderen die een protonenbehandeling moeten ondergaan en daarvoor dagelijks ver moeten reizen. Sinds februari is er naast het ‘Familie de Boer huis’ een gebouw geplaatst met drie verdiepingen. Hierin zijn nog eens zes appartementen en één hotelkamer gerealiseerd.

Afgelopen jaar is gebleken dat met twee appartementen er onvoldoende huisvesting was voor kinderen die een protonenbehandeling moeten ondergaan en daarvoor dagelijks ver moeten reizen. Door deze uitbreiding kunnen we nu voorzien in de vraag naar huisvesting. Om de groeiende vraag naar huisvesting te kunnen opvangen wil het UMCG de huisvestingsmogelijkheden voor overige patiëntengroepen nog verder uitbreiden.

De vergoeding voor verblijf is op dit moment nog niet in de wet- en regelgeving opgenomen. Dit zal naar verwachting in 2020 worden gerealiseerd. De kosten voor het verblijf dient de patiënt in principe zelf te betalen. Enkele zorgverzekeraars hanteren een coulanceregeling en vergoeden de verblijfkosten wel of gedeeltelijk. Het is daarom belangrijk dat de patiënt hierover tijdig geïnformeerd wordt en op tijd contact opneemt met zijn of haar zorgverzekeraar om te vragen of deze de kosten vergoed worden of niet. Als uw patiënt besluit om tijdens de bestraling in de buurt van het UMCG te verblijven, dan kunnen wij adviseren bij het vinden van een verblijf.

De vrijwilligers van de Stichting Vrienden van het UMCG zijn regelmatig aanwezig in het kantoor van het appartementengebouw. Bij vragen zoals over de omgeving, appartementen en overige niet behandelingsgerelateerde vragen kunnen de patiënten zich wenden tot deze vrijwilligers.