Oratie Stefan Both

Oratie Stefan Both

23 april 2019

Stefan Both is sinds 1 september 2017 hoogleraar klinische fysica in het UMCG. Hij is de nieuwe hoogleraar in Nederland met de leerstoel protonentherapie. 5 februari 2019 hield hij zijn oratie. “Met mijn leerstoel wil ik de technologische ontwikkelingen en de klinische behoefte samenbrengen. Zo kunnen we de patiënten de beste zorg bieden.”

Both, geboren in Roemenië, begon zijn carrière in de nucleaire geneeskunde, maar stapte al snel over naar de radiotherapie. In 1999 vertrok hij naar de Verenigde Staten waar hij zich verder ontwikkelde als klinisch fysicus. Hier zette hij zich in voor behandelprogramma’s binnen de radiotherapie en hield hij zich vanaf 2008 jarenlang bezig met wetenschappelijk onderzoek naar technische innovaties en de introductie van protonentherapie in het Roberts Proton Therapy Center, een van de grootste protonencentra wereldwijd.

Sinds de zomer van 2017 is hij als hoofd klinische fysica radiotherapie verbonden aan het UMCG. In het UMCG combineert hij klinisch werk, onderwijs en wetenschappelijk onderzoek. Hij beschouwt het als zijn belangrijkste drijfveer om samen met collega's de kankerzorg te bevorderen. “Ruim 70 jaar geleden werden de mogelijkheden van protonentherapie voor het eerst ontdekt, en nog altijd benutten we de potentie van deze vorm van bestraling niet ten volle. Er is altijd ruimte voor verdere verbetering.”

“Pencil Beam Scanning kan één van de belangrijkste technologieën worden om complicaties te voorkomen zonder concessies te doen aan de behandeling. Met mijn leerstoel wil ik de technologische ontwikkelingen en de klinische behoefte samenbrengen.”

Stefan Both tijdens zijn oratie op 5 februari 2019 Stefan Both tijdens zijn oratie op 5 februari 2019