KWF subsidieert twee onderzoeken protonentherapie

KWF subsidieert twee onderzoeken protonentherapie

20 december 2018

Het UMCG en de Rijksuniversiteit Groningen ontvangen samen maar liefst 4,5 miljoen euro van KWF Kankerbestrijding voor nieuw kankeronderzoek. Het gaat om onderzoeken die protonentherapie voor meer patiënten beschikbaar zullen maken.

KWF Kankerbestrijding kent 4,5 miljoen euro toe aan onderzoeken die een nieuwe vorm van bestraling, protonentherapie, voor meer patiënten beschikbaar maken.

 

Hoewel de eerste patiënten inmiddels succesvol met protonen zijn bestraald, wordt de behandeling de komende jaren verder geoptimaliseerd. Een belangrijke aanzet daartoe is de toekenning van ruim 2,8 miljoen euro aan de onderzoeksgroep van professor Sytze Brandenburg van de Rijksuniversiteit Groningen. In dit project ontwikkelt hij technieken om beeldgestuurd te bestralen en de individuele bestralingsplanning te verbeteren. De inzichten die dit project oplevert, dragen ook bij aan een beter begrip van de interactie tussen protonentherapie met andere behandelingen, zoals chemo- en immunotherapie.

 

Rob Coppes van het UMCG ontvangt een bedrag van bijna 1,7 miljoen euro voor zijn onderzoek naar de effecten van protonenbestraling op verschillende biologische processen in het lichaam. Die kennis is van belang om deze nog jonge behandeling verder te verbeteren. Coppes richt zich in eerste instantie op patiënten met hersen- en hoofd-halskanker, omdat bij deze groep beschadiging van gezond weefsel grote effecten kan hebben. Juist voor hen is gerichtere bestraling dan ook een veelbelovende ontwikkeling.