[VIDEO] Komst kankercentra is onzeker

[VIDEO] Komst kankercentra is onzeker

7 oktober 2013

Zorgverzekeraars weigeren de behandeling te vergoeden die in vier nieuwe kankercentra moet worden gegeven. De komst van die centra staat daarmee op losse schroeven. Dat meldt de Volkskrant. Zorgverzekeraars vinden het plan om vier nieuwe kankercentra te openen overdreven. Zij zeggen dat één centrum voldoende is.

ANP ANP

Minister Schippers van Volksgezondheid zal naar verwachting nog deze maand een aantal academische centra een vergunning geven voor een nieuwe vorm van bestraling, protonentherapie. Daarbij wordt de tumor gerichter bestraald, waardoor het omliggende gezonde weefsel minder wordt beschadigd.

De ziekenhuizen willen die behandeling gaan geven in vier centra, die in Maastricht, Groningen, Amsterdam en langs de A13 tussen Delft en Rotterdam moeten worden gebouwd. De plannen voor deze centra zijn in een vergevorderd stadium.

Effect

De verzekeraars zeggen echter dat het helemaal niet vaststaat dat de therapie effect heeft. Ook onder artsen zou de behandeling omstreden zijn.
De medisch adviseur van Achmea zegt dat de centra "de Fyra van de zorg" zijn. "Straks investeren we tientallen miljoenen en staan de centra grotendeels leeg omdat er alweer betere behandelingen zijn."
De verzekeraars stellen voor om in Nederland in eerste instantie maar één centrum te bouwen voor protonentherapie.


      


  Videofragmenten NOS "Komst kankercentra onzeker" & "Verzekeraars tegen nieuwe bestralingscentra"