Installatie sliding-CT en positioneringsrobot

Installatie sliding-CT en positioneringsrobot

20 november 2018

Het UMCG Protonentherapiecentrum is momenteel uitgerust met een sliding CT-scanner en een positioneringsrobot, in een ruimte dichtbij de behandelruimtes. De sliding-CT zal ingezet worden voor het maken van herhaal-CT’s en vormt tevens een belangrijk onderdeel bij adaptieve radiotherapie.

Tijdens de bouw van het protonentherapiecentrum was nog niet duidelijk welk type CT-scanner aangeschaft ging worden. In tegenstelling tot de rest van het gebouw is daarom de CT-ruimte, afgezien van loodafscherming en de belangrijkste (anesthesie-) aansluitingen, casco opgeleverd. Tevens is er een opening in de buitengevel op de eerste verdieping van het gebouw gelaten, wat diende als doorvoer voor de later te plaatsen apparatuur.

De apparatuur is na levering op de eerste verdieping door de gevel naar binnen getakeld. Daarna is de gevel gedicht. Aangezien de installatie plaatsvond terwijl het protonentherapiecentrum open was voor patiëntenbehandeling, zijn er grote stofschotten geplaatst en vonden de werkzaamheden die grote overlast zouden veroorzaken na het patiëntenprogramma plaats. De ruwe betonvloer in de CT-ruimte is aangevuld met een toplaag met uitsparingen voor de rails van de CT-scanner en voor de robot. Na het bouwkundig klaarmaken van de CT-ruimte zijn de CT-scanner en positioneringsrobot geïnstalleerd, direct gevolgd door de uiteindelijke afwerking van de ruimte.    

Naar binnen hijsen van CT-scanner en positioneringsrobot in het protonentherapiecentrum Naar binnen hijsen van CT-scanner en positioneringsrobot in het protonentherapiecentrum