Begeleiding kinderen in het protonen-behandeltraject

Begeleiding kinderen in het protonen-behandeltraject

17 september 2018

Om de protonenbehandeling van kinderen in goede banen te leiden zijn er drie personen aangesteld. Dit zijn de coördinator van het kinderteam, senior laborant Joke Schaper en twee casemanagers, verpleegkundig specialisten Janneke Ottens en Edith de Kock. Zij zijn zowel op de voor- als achtergrond dagelijks actief voor de protonenpatiëntjes en zorgen ervoor dat diverse zaken zoals huisvesting, multidisciplinaire afstemming en de begeleiding van kinderen zo goed mogelijk geregeld zijn.

Wanneer bekend is dat een kind in aanmerking komt voor een behandeling met protonen wordt hem of haar een casemanager toegewezen. De casemanager is hun eerste aanspreekpunt tijdens het protonentraject. Zij staat de patiënt en familie bij en kan hen begeleiden naar afspraken binnen het UMCG. Op deze wijze heeft de patiënt altijd een bekend en vertrouwd gezicht om zich tot te wenden. In de voorbereiding voor de protonenbestraling zal de casemanager, indien nodig, zaken zoals anesthesie, overnachting en schoolaanvragen regelen. De casemanager kan ook medische handelingen uitvoeren zoals een VAP aanprikken voor de toe te dienen anesthesie, cytostatica toedienen en wonden verzorgen.

De coördinator regelt achter de schermen zaken omtrent de technische uitvoering van de behandeling. Samen met de protonenlaboranten zorgt zij dat kinderen zich op hun gemak voelen in het protonentherapiecentrum.

Van links naar rechts: senior laborant Joke Schaper en casemanagers Edith de Kock en Janneke Ottens Van links naar rechts: senior laborant Joke Schaper en casemanagers Edith de Kock en Janneke Ottens